Velkommen til nye Psykopp.no!

Kognitiv verktøykasse for fastleger

Fastlege Kari Ersland gleder seg til å holde kurs for fastleger i november. Foto: Hoang Q. Nguyen
– Nå i oppløpet til Schizofrenidagene kom ideen om et eget emnekurs i kognitiv adferdsterapi for fastleger. Vi skal gi deltakerne verktøy som gjør at de tenker «dette kan jeg virkelig bruke!».

De engasjerte ordene kommer fra kursholder Kari Ersland. Hun har nettopp vist vei fra venterommet og inn på legekontoret på Nytorget i Stavanger. Det er egentlig lunsjtid, men nisten og magesekken må vente, for fastlegen har et viktig budskap som skal ut.  

– Vi er veldig alene i jobben vår, så å dele erfaringer og tips og inspirere hverandre – det trenger vi. Og et kurs om kognitiv terapi er en genial måte å inspirere til å ha det fint som fastleger. Her tilbyr vi verktøy som kan gi en god letthet i jobben, samtidig som du kommer tettere på pasientene.

Fastlege Morten Munkvik er del av kursholderlaget. Foto: Hoang Q. Nguyen

Håndgripelig hjelp

Kurs om kognitiv adferdsterapi er etterspurt, kan Kari fortelle. Norsk Forening for Kognitiv Terapi og Allmennlegeforeningen samarbeider om å arrangere årskurs for fastleger.

– Det er et kjempepopulært tilbud, men det er et mye mer omfattende og krevende kurs. Derfor kom vi på nå til Schizofrenidagene at vi kunne lage dette lille tilbudet. Et kurs på to dager med en god start på emnet!

Ersland, som er utdannet veileder i kognitiv terapi, sier «vi», for hun har flere med på kursholderlaget. Fastlege Morten Munkvik har tatt turen innom kontoret. Han forteller at de er tre som sammen skal ta deltakerne gjennom verktøykassa.

– Vi har fått med Jan Ivar Røssberg, en veldig flink og anerkjent psykiater, til dag to på kurset, så vi får faglig tyngde der i tillegg til fastlegetyngden fra oss.

Ifølge Morten kan kognitiv adferdsterapi gi fastleger en del verktøy til pasienter som man strever litt med.

– Dette gjelder ofte pasienter som man mange ganger blir litt matt av. Man kan tenke «jeg vet ikke hvordan jeg skal hjelpe dette mennesket videre». Og så er det faktisk ikke så vanskelig eller tidkrevende som veldig mange først tror når de ser den type problemstilling dukke opp i timeboken. Så dette er helt håndgripelig, både for pasienten som får bedre hjelp og for fastlegen som føler at han eller hun kan bidra og hjelpe.

Få verktøykassen internalisert

Alle fastleger kjenner til kognitiv adferdsterapi, det er ikke det som er den store bøygen, ifølge kursholderne. Utfordringene ligger heller i at mange er usikre på hvordan verktøyet brukes.

–  Det handler om å få denne verktøykassen internalisert, og at den er anvendbar – og ikke så skummel! Noen kan tenke at dette ikke er noe fastleger holder på med, at dette er noe for psykologer, sier Kari.

Fastlegene har fortsatt en del planlegging foran seg, men det er alltid tid til små morsomheter. Foto: Hoang Q. Nguyen

Morten hiver seg på, han tenker det handler om at det er teamarbeid. Og at det ikke nødvendigvis skal være vanntette skott mellom fastlegens arbeidsområde og psykologens.

– Man kan – uten å være redd for å tråkke i hverandres bed – holde på med cirka det samme. Jeg kan ikke det psykologen kan, men jeg har kanskje noe kompetanse som psykologen mangler. Slik at sammen så blir det til det beste for pasienten.

Kursholderne bruker kognitiv terapi aktivt i jobben som fastleger. Og det poengteres at dette er et kurs spisset mot fastleger.

– Det er noe helt annet å være psykolog eller psykiater eller psykiatrisk sykepleier og bruke dette her. Vi fastleger har et helt annet mandat. En helt annen rolle i forhold til pasientene, forklarer Kari.

Hun har laget et dokument der hun har skrevet ned egne erfaringer fra bruk av kognitiv terapi på fastlegekontoret.

– Rett ut: Dette gjør jeg – og dette virker for mine pasienter. Dokumentet er ikke langt, og det er personlig og konkret. Matnyttig og lite skummelt. Og lite hokus pokus.

Fastleger vil møtes

Målet for kurset er at de på to dager skal gi deltakerne det som trengs for å ta i bruk kognitiv terapi umiddelbart. Ja, med en gang de er tilbake på fastlegekontorene etter kurset. Derfor blir kurset svært praktisk.

– Morten og jeg elsker å demonstrere, så vi skal ha rollespill. I tillegg blir det vist noen filmer, vi jobber med utvelgelsen nå. Det er ikke sikkert vi rekker å få til ferdighetstrening blant deltakerne, men det ser vi litt på.

– Ja, det å vise og øve selv, det er en gulloppskrift, legger Morten til.

Selv om kursideen kom til i innspurten av Schizofrenidagene, har de allerede nådd ut med tilbudet. Halvparten av de førti plassene er fylt opp. De merker at folk og fastleger nå er ivrige etter å møtes.

– Det at folk endelig kan samles og se hverandre i 3D, det er jo helt nytt! humrer Morten før han forsetter: – Dette blir veldig gøy, vi er så spent. Og de som lærer aller mest av slike kurs, er de som holder kurset, sier Morten i retning Kari, som nikker.

– Oppfriskning, påminning. Ja, dette er for alle fastleger. Begge deler er veldig velkomment, inviterer Kari.

For mer informasjon og påmelding, se:
https://www.schizofrenidagene.no/schizo2020/1523211

Last ned brosjyren

INTERESSERT I NYHETER eller INFORMASJON FRA OSS?
Registrer din epostadresse

Thank you! Your submission
has been received!

Oops! Something went wrong while submitting