Velkommen til nye Psykopp.no!

«Stå for någe – stå opp for hverandre»

Elever fra Stavanger katedralskole sang og danset på Schizofrenidagenes skoledag. Foto: Merethe Opstad Clausen
3000 unge deltok på Skoledagen hvor temaet var å se ut over seg selv og spørre: Hva kan jeg bidra med?

Det er blitt en så alminnelig setning: En av fem unge sliter psykisk. Men det er ikke like alminnelig å snakke om mental uhelse. Derfor Skoledagen – en raus porsjon med åpenhet om og innsikt i psykisk helse og hva som kan gjøres for å fremme den.

Én av mange saker god psykisk helse henger sammen med, er å finne en retning eller en mening i livet, og å forstå at noe er større enn en selv. Derfor «Stå for någe» som tittel for den 21. utgaven av slaget. Og derfor også denne rekken av råd, ideer og oppfordringer som ble gitt fra fagfolkene på scenen til elevene fra videregående skoler i salen.

Cecilie Evertsen-Stanghelle, doktogradstipendiat ved Læringsmiljøsenteret på Universitetet i Stavanger, tok i bruk flere knagger. En av dem var å tenke som en realistisk optimist.

- Vi har forskning som viser at dem som tenker positivt både oppnår mer, har en bedre helse og mer glede i livet enn dem som tenker pessimistisk. Dette går an å trene på. Men å være positiv og optimistisk, må følges av realisme, påpekte hun.

Så serverte hun noen andre poeng også: Som å øve på å sette pris på de små, fine tingene i hverdagen. Å trene på å takle motgang, kjenne på den og møte den fryktløst, men med respekt. Samt en oppfordring som sprang ut fra undersøkelser som viser at hvordan unge opplever stress kan øke eller minke alt etter hvilken sosial og følelsesmessig støtte de har.

- Det betyr at vi må stå opp for hverandre og at du kan regulere ditt eget stress ved å være sammen med andre. Eller regulere andre sitt stress ved å si hei, smile, bruke tid med venner og familie, med å være sammen, ansikt til ansikt, sa Evertsen-Stanghelle.

Finn Skårderud, professor og psykiater, og søndag mottaker av Wenche Foss’ ærespris for sitt arbeid med Villa Sult, har besøkt Schizofrenidagene flere ganger. Denne vanlige mandagen i Stavanger leverte han åtte bud:

  1. Vær nysgjerrig. På andre, på verden, på deg selv.
  2. Velg dine forbilder med omtanke.
  3. Se lengre enn det kortsiktig nyttige.
  4. Åpne sansene. Stans opp, kjenn, lukt, se.
  5. Vi skal ikke bare kjenne, vi skal tåle, tåle å være i det negative.
  6. Tilgi deg selv.
  7. Løft blikket, engasjer deg, prøv å se ut over deg selv.
  8. Og se på personen ved siden av deg. Mening finner vi ofte i møtene

Det siste møtet for skoleelevene fra Nord-Jæren var med legen og professoren Mads Gilbert, flyvende inn fra snøføyka i Tromsø. Han landet med en utfordring: Våg å være i verden. Våg å gjøre en forskjell. Bry deg.

- Mitt viktigste budskap, sa han, er at det faktisk er dere unge som viser vei. Ungdom over hele verden har reist seg og sagt at de ikke godtar at klodens framtid settes på spill. Dere må våge og tro at dere kan gjøre en forandring.

Og ut i novemberkulden gikk noen tusen tenåringer som alle hadde fått et spørsmål med seg: Hva betyr det for deg å stå for noe?

Her er svarene som fire av dem ga:

Rikke Nøkling var glad for at klimasaken kom oppogså under Skoledagen

Rikke Nøkling, Randaberg videregående skole:

Det handler om å stå for det du mener, og med det også om å finne deg selv. For det er ikke sånn at du bare mener, samtidig velger du hva som er viktig for deg. På skolen har vi mye om identitet og det å stå for noe, men jeg lærte mye i dag.

Mathea Eie og Cinta Hondsmerk fra Vågen videregående i Sandnes fikk med seg mange tips om psykisk helse.

Cinta Hondsmerk, Vågen videregående skole:

Det er viktig fordi vi alle er mennesker, men ulike og med forskjellige meninger. Skal alle meninger bli hørt, må vi stå for noe. Og skal verden bli en bedre plass, må vi stå opp for andre. Så må vi vise at vi kan være sårbare. Vi trenger å få vekk stigmaet mot å ha depresjoner og sånn. Vi må snakke mer om det.

Mathea Eie, Vågen videregående skole:

Hvis vi ikke står opp for det vi mener, går vi glipp av muligheten til å gjøre noe bedre. Det er ikke alltid sikkert at måten å styre på, måten ting gjøres på, er den beste. Vi må også stå opp med våre følelser. Det er en del av det å leve.

Torgeir Bentsen sammen med skolekamerater fra Randabergvideregående skole.

Torgeir Bentsen, Randaberg videregående skole:

Det snakkes om at psykisk uhelse øker. Det er bra at dette tas opp, så folk kan hjelpe. Mange tør ikke å snakke om psykisk helse, men da risikerer de å bli ødelagt. Snakker vi åpent om det, er det mulig for folk å si: Jeg sliter. Så er det viktig at vi da også våger å hjelpe andre. Ikke bare er her for oss selv.

Last ned brosjyren

INTERESSERT I NYHETER eller INFORMASJON FRA OSS?
Registrer din epostadresse

Thank you! Your submission
has been received!

Oops! Something went wrong while submitting