Velkommen til nye Psykopp.no!

Agnes Ravatn ble betatt av kreftlegen sin

Agnes Ravatn i samtale med psykiater Jone Schanche Olsen under Schizofrenidagene 2019. (Foto: Håkon Fossmark)
Hva i alle dager skjer nå, tenkte Agnes Ravatn, da hun plutselig ble betatt av sin kvinnelige kreftlege. Svaret var overføringskjærlighet.

I 2017 fikk den unge og fremadstormende forfatteren, Agnes Ravatn fra Ølen i Rogaland, den tunge beskjeden:

Du har kreft.

Telefonen kom mens hun stod på dødsleiet til sin svigermor - med sin åtte måneder gamle baby på armen. Neste dag døde svigermor.

For Ravatn ventet dager, uker og måneder med undersøkelser, stråling, behandlinger og oppfølging.

Heldigvis: Behandlingen gikk bra, og Ravatn er i dag frisk.

Inspirasjon

Under Schizofrenidagene i Stavanger 2019, var forfatter Agnes Ravatn invitert til samtale med psykiater Jone Scanche Olsen. Samtalen mellom de to kom, naturlig nok, raskt inn på Ravatns nye bok «Dei sju dørene» - som har flere paralleller til kreftsykdommen.

Dette er nemlig en roman Ravatn fikk inspirasjon til å skrive da hun var innlagt på Haukeland, hvor kreftbehandlingen fant sted.

- Det var en utrolig interessant opplevelse å være pasient. Du er svak og utsatt, og totalt prisgitt legen din. For min del endte det med at jeg ble sterkt betatt, ja, nesten forelsket, i den kvinnelige kreftlegen min. Det var ingen seksuelle følelser, men bare en utrolig sterk beundring. Jeg så opp til henne, og jeg bestemte meg for å gjøre alt som hun anbefalte. Jeg skulle være den aller beste pasienten, forteller Ravatn.

Forfatteren ble etter hvert nysgjerrig, og lurte på hvor i alle dager denne sterke beundringen for den godt voksne legen kom fra. Hun begynte å lese og google, og fant etter hvert ut at Sigmund Freud har skrevet om fenomenet: Overføring, eller overføringskjærlighet, som han kaller det.

- Freuds teori handler om akkurat det jeg opplevde, som svak og sårbar pasient: Om hvordan en så lett kan utvikle sterk emosjonell tilknytning til terapeuten sin. Det var noe jeg aldri hadde hørt om før, som fascinerte meg veldig. Jeg fikk en skikkelig aha-opplevelse, forteller Ravatn, som også har beskrevet og brukt fenomenet aktivt i sin nye roman.

Skal du ha makt over andre mennesker, er det bra å ha kjennskap til disse mekanismene.

Vet folk om det?

I samtalen med Schanche Olsen, kritiserte hun terapeutstanden, som hun mener ikke har vært flinke nok til å kommunisere offentlig rundt dette.

- Jeg er sikker på at det er veldig mange pasienter som opplever slike sterke følelser, men få som vet hvorfor det skjer. Det er nok godt kjent i terapirommet og blant terapeutene, men ute blant vanlige folk, har få hørt om det. Hvert år er det flere leger som mister autorisasjonen sin etter å ha inngått forhold med pasienter, sier Ravatn.

- Slik overføring, som Freud beskriver, kan oppstå mange andre steder også, der noen har makt over andre. Og skal du ha makt over andre mennesker, er det bra å ha kjennskap til disse mekanismene. Det kan dreie seg om lærere som har makt over elever, trener som har makt over en utøver, en erfaren politiker som har innflytelse over en ung og fersk politiker. For å nevne noen eksempler, sier Ravatn, og trekker paralleller til den siste tids «me too»-saker.

Schizofrenidagene 2019, full sal. I 2020 er tema «Terapeuten», som Agnes Ravatn også er opptatt av. (Foto: Jan Inge Haga)

Skal til behandling igjen

Om ikke lenge skal Ravatn møte kreftlegen sin igjen. Hun har vært gjennom to operasjoner, uker med stråling – og nå venter ti år med oppfølging og etterkontroller. Ravatn er spent på hvordan det møtet skal bli.

- Jeg har jo vært veldig offentlig om min beundring for henne, men det kan jo hende hun ikke har fått det med seg – eller at hun ikke bryr seg om det i det hele tatt. Sannsynligvis er hun ikke like opptatt av meg som jeg er av henne.

Terapeut tema neste år

Kanskje blir Agnes Ravatns opplevelse og erfaring med fenomenet overføringskjærlighet diskutert under Schizofrenidagene i 2020. Da er det terapeuten som er tema, og det skal, blant mye annet, sees nærmere på forholdet mellom pasient og terapeut.

- Er det greit for terapeuten å kjenne kjærlige følelser eller sinne overfor pasienten? Slike tema, som det ikke snakkes så mye om til daglig, vil vi belyse, forteller Monica Bertinussen.

Du kan lese mer om neste års schizofrenidager her.

Last ned brosjyren

INTERESSERT I NYHETER eller INFORMASJON FRA OSS?
Registrer din epostadresse

Thank you! Your submission
has been received!

Oops! Something went wrong while submitting