RYNKER OG BADEHETTE

Ungdom sliter med kroppspress. Men hvor skal de se normale kropper når ingen dusjer sammen lenger?

Da jeg var liten, tok mine foreldre meg med i svømmehallen. Det var selvsagt separate garderober for kvinner og menn, men ellers husker jeg variasjonen som stor blant kvinnene som befolket damegarderoben. Dem jeg husker best, er de eldre damene. Mange av dem hadde fargerike badehetter med blomster. Kropper hadde de også. Tykke kropper, tynne kropper, skrukkete kropper og krokete rygger. Som voksen og lege vet jeg at ryggsøylen synker sammen med årene, og at huden mister elastisitet. Da jeg var liten, tenkte jeg bare at sånn ser gamle kropper ut. Det var helt naturlig, og jeg vet med sikkerhet at jeg aldri tenkte på plastikkirurgi eller slankeoperasjoner. Kvinnene svømte langsomme, seige tak i badedrakter som definitivt ikke var designet for fart, men for komfort. Mødrene hadde strekkmerker og hår under armene.

Les mer: FORDREID KROPPSBILDE

Ungdom i dag dusjer ikke. Ikke etter gymmen heller. De kan ikke tvinges, sies det. Det er sant. Og mange opplever ubehag med å vise fram kroppen sin. Andre er redde for å bli filmet og lagt ut på Facebook eller YouTube. Det er forståelig. Men når begynner frykten? Når begynner ungdom å tro at retusjerte bilder av Mary Kate og Ashley Olsen viser virkelige kropper?

Når film og reklame blir sammenlikningsgrunnlaget, blir vi alle for korte, for tykke , for lite muskuløse, for avvikende. Sammenliknet med, og blant kropper med spor etter levd liv, er vi faktisk ganske ålreite alle sammen. Og vi er ålreite. Alle sammen.

Anne Kristine Bergem
Psykiater, forfatter og formidler
www.bergem.info

<BODIES OF EXPERIENCE>
Schizofrenidagene 2016 vil kaste lys på kroppens rolle i psykisk helsevern.