Velkommen til nye Psykopp.no!

Gylne øyeblikk på Finnøy

Foto: Lena Jentoft Ladstein
Besøk av et kopplam er bare et av flere kreative stunt de ansatte på Finnøy pleie- og omsorgssenter gjør for å gi beboerne gode dager og gylne øyeblikk.

For dette ble de tildelt publikumsprisen «Den gode dagen», hvor ulike virksomheter ble oppfordret til å sende bidrag som viser «enkle, kreative, morsomme, nære, kjærlige og smarte tiltak for personer med demens».  
- Det skal ikke så mye til for å skape små, gode øyeblikk i hverdagen, sier sykepleier Lena Jentoft Ladstein.  

Store smil

Margit (89) bor på Finnøy pleie- og omsorgssenter i Stavanger kommune, og er en person med demens. Hun har mistet språket, evnen til å uttrykke seg med ord. En gang var Margit en sterk og selvstendig kvinne som drev småbruk med sauer på en liten grønn øy i Ryfylke. Nå trenger hun hjelp til det meste. Dagene tilbringes stort sett sittende i en stol mens hun ser ut av vinduet eller blar i en bok. En av Margits gode hjelpere er lærling Svanhild Østebø. Hun er 18 år, over 70 år yngre enn Margit. Også Svanhild har vokst på en på gård med sauer på en liten grønn øy i Ryfylke. En vårdag tok hun et kopplam med seg på jobb. Lammet fikk bleier på seg. For sikkerhetsskyld.  

Ingrid er 89 år og dement, men har drevet med sau hele sitt voksne liv. Da hun fikk et lite kopplam i fanget lyste hun opp som en sol. Foto: Lena Jentoft Ladstein


- Du skulle sett gjengen da jeg kom inn med lammet. Da var det mange ansikt som lyste opp i store smil.  Spesielt Margit. Hun tok lammet på fanget og ville nesten ikke gi slipp. Heldigvis er det et rolig og tålmodig lam, smiler Svanhild.

Et aldersvennlig samfunn

I slutten av mai gikk Norges største eldrefestival av stabelen. Digital, som så mye annet i disse pandemiske dager. Hovedarrangør er Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling (SESAM) i samarbeid med PsykOpp.
- Konferansen handler om å stå sammen for en bedre alderdom, om å formidle ny kunnskap innen klinikk og forskning, og å gi inspirasjon til arbeidet med eldre-helse i alle deler av helsetjenesten. De neste 30 årene vil antall eldre over 65 år mer enn dobles. Eldre over 80 blir tre ganger så mange som i dag. Hvert fjerde sekund rammes noen av demens, og antallet vil øke i årene framover. For å skape et aldersvennlig samfunn, må vi finne nye måter å jobbe på. Derfor er SESAM-festivalen så viktig, sier professor og senterleder for SESAM, Ingelin Testad.
Blant foredragsholderne var generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen og psykolog og forfatter Sissel Gran. Det ble også utlyst til konkurranse med overskriften «Den gode dagen», hvor ulike virksomheter for eldre ble oppfordret til å sende bidrag som viser «enkle, kreative, morsomme, nære, kjærlige og smarte tiltak for personer med demens».  Konkurransen var todelt; fagjuryens pris gikk til Austrått bo- og aktivitetssenter i Sandnes kommune som har et eget drivhus til glede for senterets brukere. I tillegg ble det utdelt en publikumspris som – som ble vunnet av Finnøy pleie- og omsorgssenter.

Fv:,Randi Vatnaland Flesjå, Lena Jentoft Ladstein og Svanhild Østebø. Foto: Lena Jentoft Ladstein

Krevende, men givende

-Vi tenkte at det ikke kan skade og forsøke, men vi hadde vel aldri trodd at vi kom til å vinne, sier Lena Jentoft Ladstein. Det er lunsjtid på Finnøy sjukeheim. Solen skinner og Svanhild Østebø, hjelpepleier Randi Vatnaland Flesjå og sykepleier Lena Jentoft Ladstein har tatt matpakke og kaffekopp med ut i bakgården.


- Å jobbe med personer med demens er krevende, men samtidig utrolig givende. Som de fleste andre virksomheter innen eldreomsorg har også vi en utfordring med for liten tid og for få hender. Å ta med et sprell levende kopplam på jobb står ikke akkurat i arbeidsbeskrivelsen vår, men det å se gleden i beboernes øyne er med på å gjøre vår arbeidsdag bedre. Det gir en god følelse, sier Lena.

Ansiktsmasker, fotbad og rød neglelakk

Kopplammet er ikke det eneste stuntet damene på Finnøy har gjort for å glede de eldre. De har også hatt foreningskvelder med pakkelek og god middag, bakedager og suksessarrangementet; spa-dag.

Velvære-dag på Finnøy pleie- og omsorgssenter. Foto: Lena Jentoft Ladstein


- Det var stor stas. En av beboerne hadde fått en pengegave fra foreningsvenninne sine. Hun var helt tydelig på at hun ville de skulle brukes på en velvære-dag. De som ville fikk ansiktsmasker, fotbad og damene fikk rød neglelakk. Vi har flere såkalte «vandrere» her. Urolige pasienter som ikke klarer å sitte stille lenge av gangen, men den dagen satt de helt i ro og storkoste seg. Mennene var litt mer skeptisk, men de gikk med på å smøre hendene sine inn med litt håndkrem, smiler Randi Vatnaland Flesjå.
Lena nikker samtykkende.
- Meningsfulle aktiviteter er viktig. Da blir det mindre uro, og mer glede. Både for de som bor her og vi som jobber her, sier hun. Og legger til. -Samtidig må vi huske på det små tingene som også er med på å gjøre pasientens hverdag god. Den gode samtalen, å stryke over ryggen, et bekreftende blikk, et ekstra glass juice, lage til en innbydende skive med godt pålegg, smøre bein med en god krem, en luftetur. Sånne ting er også viktig.
SESAM-konkurransen er ikke den eneste konkurransen Lena har deltatt i som kommer pasientene på Finnøy til gode. Da det lokale rederiet Rødne for en tid tilbake arrangerte konkurransen «Vinn båt for en dag» sendte Lena inn et innlegg som sikret pleie- og omsorgssenteret seieren. Dermed fikk hundre beboere, pårørende og ansatte en uforglemmelig dag på fjorden.

Sommerfest i bakgården

Premien i «Den gode dagen» - konkurransen var en pengegave på 5.000 kroner.
- Hva vil dere bruke pengene til?
- Vi har ikke helt bestemt oss. Kanskje sommerfest her, i bakgården? Vi kan pynte med lykter og lys og grille. Uansett skal pengene brukes til å skape flere gyllne øyeblikk, både for de som bor her og vi som jobber her, sier Lena.  

Last ned brosjyren

INTERESSERT I NYHETER eller INFORMASJON FRA OSS?
Registrer din epostadresse

Thank you! Your submission
has been received!

Oops! Something went wrong while submitting